HMI مخفف عبارت Human Machine Interface است و به معناي واسطه بين انسان و ماشين مي باشد. از HMI ها براي مانيتور كردن و مشاهده پارامترهاي دستگاههاي صنعتي مثل PLC و …. استفاده مي شود. در واقع HMI یك مانيتور است كه مي توان آن را برنامه ريزي نمود و در آن از اشکال گرافیکی مانند Button، Display،Indicator ، Curve، Alarm و… استفاده نمود و به كمك آن پارامترهاي مختلف را تغييرداد و سيستم را كنترل نمود.
تا مدتي پيش براي امور فوق از كامپيوتر استفاده مي شد ولي نرم افزارهاي كامپيوتري آسيب پذير بودند و گاهي دچار ويروس ميشدند كه اين امر باعث صدور فرامين اشتباه در سیستم میشد و ميليون ها دلار ضرر اقتصادي براي كمپاني ها به همراه داشت. البته HMI ها نسبت به کامپیوتر دارای محدودیت هایی نیز می باشد که باعث می شود در بعضی موارد از کامپیوتر ها استفاده کنیم. مثلا مقدار حافظه محدود برای ذخیره اطلاعات برای زمانیکه که حجم اطلاعات روزانه بالا می رود و قصد ذخیره و نگهداری آن ها داشته باشیم .
به طور کلی HMI ها را میتوان به دو صورت تقسیم بندی نمود:
- HMI های لمسی (Touch HMI)
- HMI های تکست پنل (Text Panel)
تفاوت این دو مدل در این است که نوع لمسی ان که بیشتر با نام TOUCH PANEL شناخته میشود هم حرفه ای تر و هم گران تر است و نوع TEXT PANEL در موارد ساده تر مورد استفاده قرار میگیرد و از لحاظ قیمتی ارزانتر است.
HMI های مختلف برای ارتباط گرفتن با دیگر دستگاه ها مانند پی ال سی از پروتکل های مختلفی استفاده میکنند. برای مثال پروتکل های ارتباطی مانند Ethernet/IP، Modbus و Profibus . این پروتکل های ارتباطی HMI ها را قادر میسازد که با دستگاه های مختلفی به طور هم زمان در ارتباط باشند و به صورت Real Time تبادل ارتباط کنند.
HMI ها توسط شرکت های متعددی تولید و به بازار عرضه می شود. شاید مهم ترین و معروف ترین شرکت هایی که دست به تولید HMI می زنند شرکت های زیر را بتوام نام برد:
- زیمنس
- دلتا
- تاچ وین
- وین تک
- فاتک
- امرون